2015. május 10., vasárnap

Pizza kert

Biztos minden gyerek kedvence a pizza, ezért könnyű lesz rávenni a kertészkedésre a pizzaevőket, ha az alapanyag előállítása a tét.pizza1
Akár teraszon, akár kertben kertészkedik a kis kertész, az alapnövényeket (paradicsom, paprika, szurokfű) fel tudja nevelni. Ültethetitek pizza alakú ágyásba, ahol minden pizza szeletben más növény nő, de kerülhetnek balkonládába is vagy akár csak egy nagyobbacska cseréppel is beérik (ez lesz a pizza cserép...)

 
  Az alapnövényeken kívül, ha a terület is engedi ültethettek még hagymát, csemegekukoricát, padlizsánt, bazsalikomot. Minden kis kertész saját ízlése szerint ízesítse, fűszerezze a pizzáját és pizzakertjét. Az íz és növényválasztékot leginkább a rendelkezésre álló terület mérete és fekvése határozza meg.

A félárnyékos terasszal rendelkező kis kertészeknek melegen ajánlom a rukkolás pizzát. A rukkola szépen fejlődik egy balkonládában  félárnyékban is.
Napos teraszon egy nagyobb cserépbe ültessetek be egy koktélparadicsomot meg egy oregánót és egész nyáron lehet szüretelni az alapanyagot.
Napos kerttel büszkélkedő kis kertészek számára a választási lehetőség szinte határtalan. Nagyon finom és általában szeretik a kertész gyerekek a csemegekukoricás pizzát. A csemegekukorica könnyen felnevelhető, hátránya csak annyi, hogy nincs folyamatos szüretelés. Ha egész nyáron, legalább hetente ennétek a saját termésből, akkor az alapnövények (paradicsom, paprika, oreganó) mellett neveljetek cukkinit. A cukkini a komposzt domb tövében is szépen fejlődik, ha napot és vizet kap és folyamatosan lehet szedni a pizza feltétet.
Ha a kertben egy pizza alakú ágyásba ültetitek a növényeket, akkor nem szükséges táblát készíteni, hogy ez a pizza kertetek, mert egyértelműen látszik. Ha egy balkonládát vagy cserepet ültettek be, akkor készítsetek jelölőtáblát (fadarabból, kartonból), melyre ráírjátok hogy az a ti pizzakertetek és dekoráljátok ki. Le lehet rajzolni, hogy milyen fincsi pizza fog készülni belőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...