Szamóca tanácsai

A foglalkozásokon elültetett növények sikeres gondozásához olvassátok el Szamóca tanácsait. Ha kérdésetek van, írjatok és Szamóca válaszol.

 A kamilla gondozása
Mikor Egérke megbetegedett, Kisvakond bejárta az egész világot, hogy kamillát szedjen, hogy meggyógyítsa Egérkét.
Egérke meggyógyult a kamillateától. Ha szeretnéd, hogy neked is legyen kamillateád, hogy ne kelljen bejárd az egész világot, ha netalán tán szükséged lesz rá, akkor pont itt az ideje, hogy elvesd a magokat.


 

Bátran próbálkozhatsz a kamilla nevelésével, akkor is ha nincs is kerted, csak egy csak egy teraszod ahova besüt a nap.

Töltsd meg a papírcserepedet földdel és szórd rá a magokat. Locsold meg és tedd napsütéses helyre, hogy melegedjenek. Nem kell a magokat betakarni földdel, elég ha csak picit benyomkodod az ujjaiddal. Naponta ellenőrizd, hogy nedvesen legyenek, mert hamar kiszáradnak. Locsolás előtt mindig ellenőrizd, hogy mennyire nedves, kezeddel tapogasd meg, érezni fogod, ha száraz és szeretné, hogy meglocsoljad.

Ha kibújt a kamilla növényed és már pár levélkét is hajtott, eljött az ideje, hogy kiültesd a kertbe egy napsütéses helyre, vagy egy nagyobb cserépbe a balkonon. (szeptember vége körül). Kertész lapátoddal készíts neki puha fészket a kertben, akkorát, hogy cserepestől pont beférjen. Költöztesd be az új helyére, tégy köré egy kis földet és locsold meg. Locsolgassad, figyeljed nap mint nap.

A telet így tölti ezzel a pár levélkével.  Tavasszal, ha elmúltak a fagyos reggelek, elkezd nőni, virágokat hozni. Egérke teájához és a Te teádhoz szükséges virágokat május közepén kezdi hajtani. A virágokat egy napsütéses napon délelőtt szedd le. Terítsd egy papírra és tedd árnyékos helyre. Ha megszáradtak zárd egy befőttes üvegbe. Ha kicsit is betegnek kezded érezni magad, igyál egy csészével a saját kézzel nevelt kamilládból, mert az mindent meggyógyít...

Ha Kisvakond tudta volna, hogy ilyen egyszerű saját kamilla növényt nevelni, nem kellett volna bejárja az egész világot.


A következő panaszokra használható: gyulladásos bélbetegség, emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére, szájfertőzés és ínygyulladás gyógyítására, gyulladt szem tisztítására, általános nyugtatásra, relaxálásra, álmatlanság csökkentésére.A menta és citromfű gondozása

Remélem ízlett a limonádé, amit a Füvészkertben szürcsölgettél a kemény kertész munkák elvégzése után. Ha otthon is szeretnél ilyen limonádét készíteni, bármikor megteheted, ha Szamóca tanácsait megfogadva gondozod a hazavitt növénykédet.

 


Biztos emlékszel, hogy Szamóca segítségével (jelen esetben Tünde) mentát vagy a citromfüvet ültettél. A kis papírcserépbe, amit hazavittél, bebujtattál egy zöld ágacskát, aminek volt egy kis gyökere, de levele nem volt, mivel közösen visszavágtuk, és abból készült a limonádé.

Ezt a kis cserepet a kikandikáló ágacskával tedd a balkonodon vagy a kertedben egy árnyékos helyre és naponta locsoljad, kánikulában naponta többször is. Locsolás előtt ellenőrizd kezeiddel, hogy nedves-e a föld a cserépben. Ha a kis ágacskád kihajtotta levélkéit, cseréppel együtt ültesd be a földbe a kertedben, vagy a teraszon egy balkonládába, nagyobb cserépbe. Most már ültetheted napos helyre is, szereti a napot. Itt is locsolgassad naponta.

Ha már elmúltak a nagy melegek, vagy meguntad a sok limonádét, és növénykéid még rendületlenül nőnek, leveleket hajtanak, szedd le a leveleket és szárítsd meg. Egyenként szedegesd le a levélkéket a szárról és terítsd ki egy papírra. Amíg megszárad (3-4 nap) hagyd a szobádban, így érezni fogod a jó illatát. Úgy tudod ellenőrizni, hogy mikor száradt meg, hogy megpróbálod kezeiddel összemorzsolni. Ha ujjaid között pici darabokra törik és kezed száraz és tiszta marad, akkor megszáradtak a levelek. Összegyűjtheted a papírról és egy befőttesüvegbe zárhatod.: elkészült a menta teádhoz a teafű. Téli estéken iszogathatod a jó meleg menta vagy citromfű teádat és büszke lehetsz rá, hogy te nevelted, saját kezeddel gondoztad.
Ha gyengélkedik a növénykéd, nem akar levélkéket hajtani, vagy bármi más kérdésed van, mentával, limonádéval, kertészkedéssel kapcsolatban,  írjál Szamócának, válaszolni fog.
Jó kertészkedést, finom limonádét! Szamóca


A napraforgó gondozása


Szamóca tanodás foglalkozásunkon papírcserépbe bujtattál pár szem duci fekete magot. Ezek napraforgómagok. Ezekből a magocskákból lesz az óriás napraforgó.

Hogy a te napraforgód is olyan szép nagy legyen, mint azok amiket  kiránduláskor az utak mentén, szántóföldeken, vagy a szomszéd kertjében bizonyára már láttál, fogadd meg Szamóca tanácsait.A kis papírcserepet tedd a kertedben vagy a teraszodon egy olyan védett helyre, ahol nem borul fel és locsolgassad minden nap. Öntözésnél figyeljetek arra, hogy a föld ne legyen túl nedves de ne is legyen kiszáradva. A kezetekkel tapintsátok meg a földet, hogy érezzétek, elég nedves vagy túl vizes.

Ha már kihajtotta első leveleit, a papírcseréppel együtt ültessétek be a földbe a kertben, vagy a teraszon egy nagy cserépbe. A kis kertész lapátotokkal ássatok egy akkora gödröt, hogy a cserép könnyen beférjen. Puha fészket csináljatok neki. Költöztessétek bele a kis napraforgót, cseréppel együtt. Öntözgessétek, figyelgessétek nap mint nap.


Ha a teraszon ültettétek be egy nagy cserépbe, próbáljátok kikötni, hogy ne boruljon fel, ha fúj a szél. Ha ügyesen gondozzátok, hatalmas nagy virágot nevel, mely mindig a nap irányába fordul. Ha a tányér közepén levő magocskák megfeketednek, kikerekednek, jó ducik lesznek, akkor megkóstolhatjátok. A magok finomak, csak ki kell bontani a héjából. 
Ha nem akartok napraforgó magokat kóstolgatni, a bontással bajlódni, hagyjátok kint a kertben és a madarak örülni fognak a finom csemegének. 
Jó kertészkedést! Szamóca


A cukkini gondozása

A múlt heti foglalkozáson (Szamóca tanodás foglalkozás a gödi Mackóvár játszóházban) cukkini magot bujtattunk papírcserépbe, amit hazavittetek. Remélem azóta szorgalmasan locsolgatjátok az ablakpárkányon a kis cserepet.

Öntözésnél figyeljetek arra, hogy a föld ne legyen túl nedves de ne is legyen kiszáradva. A kezetekkel tapintsátok meg a földet, hogy érezzétek, elég nedves vagy túl vizes. Mindig vizsgáljátok meg a földet öntözés előtt, mert a cukkini kényes erre, gyökere nem szereti a túl sok vizet.


Ha kibújtak a kis magok, lassan kiköltöztethetitek a kertbe, mivel most már elmúlt a fagyos éjszakák veszélye. A cukkini fázós növény, így egy jó meleg, napsütötte helyet keressetek a kertben, ahol kedvére terjeszkedhet, mert terebélyes fajta. Ha van komposztdombotok, annak a tövére vagy akár a tetejére is tehetitek, tetszeni fog neki. A kis kertész lapátotokkal ássatok egy akkora gödröt, hogy a cserép könnyen beférjen. Puha fészket csináljatok neki. Költöztessétek bele a kis cukkinit, cseréppel együtt. 
Öntözgessétek, figyelgessétek nap mint nap. Ha már kihajtotta nagy leveleit, locsoláskor ne fröcsköljétek, hogy a betegségektől megvédjétek.


Jó tudni, hogy a cukkini jó szomszédja a zellernek, kukoricának, hagymának és a babféléknek. Ezek közül válasszatok szomszédot neki, hogy a konfliktusokat megelőzzétek. Ha levendula is van a közelben, akkor remélhetőleg a kártevő bogaraktól is sikerül megvédeni.
A cukkini szereti ha bőségesen ellátjátok komposzttal, ezért a nyár folyamán még 2-3 alkalommal tegyetek a töve köré.  Júliustól számíthattok a termésre, 2-3 növény hetekig ellátja az egész családot friss cukkinival. A virága is ehető. Bátran szedjétek le, nem lesz kevesebb a termés, új virágokat nevel.

Júliusig, az első szüretig, rajzoljátok le, hogy szerintetek mi lesz abból a pár magból, amit a múlt héten cserépbe bujtattunk, milyen is lesz a cukkini. Ha bekülditek a rajzokat, Szamóca felteszi a blogjába és Facebook oldalára. A legszebb rajzokat díjazzuk.


Ha kérdésetek van, írjatok Szamócának, válaszolni fog.
Ne felejtsetek majd a termésről is fotót küldeni. 


Jó kertészkedést! Szamóca
Itt is megtaláljátok a gondozási útmutatókat (a címre kattintva):
Menta és citromfű gondozása  
Napraforgó gondozása
Virághagyma gondozása  
Paradicsom gondozása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...