2013. május 6., hétfő

Szamóca: miből barkácsolhatunk ültetőedényt szamócáinknak


 Elkezdődött a szamóca szezon, így épp itt az ideje, hogy kedvenc növényemről  a szamócáról írjak egy bejegyzést.

SZAMÓCA a "szívem csücske" nem csak azért, mert kiskertész tanodánknak a névadója, nem csak azért, mert a gyerekkel kertészkedés alapnövénye, nem csak azért, mert könnyű termeszteni, hanem, azért is, mert egyszerűen finom.

Most nem termesztési tanácsokat szeretnék osztogatni, csak pár ötletet szedtem össze, hogy hol is termeszthetünk szamócát.  Az már nem kérdés, hogy bármilyen kis helyen lehet szamócát nevelgetni és mi több, szüretelni is, ezért a klasszikus balkonládás és kaspós változatok mellett pár érdekes lehetőséget szeretnék bemutatni. 
Azt is tudjuk, hogy lehet fentről lefele lógatni, függeszteni, lentről felfele futtatni, hengerbe, piramisba vagyis bármilyen elképzelhető alakzatba ültetni, ha napot, vizet, tápanyagot kap, akkor bőséggel ellát gyümölccsel, térbeli elhelyezkedésétől függetlenül.


 




Lehet kapni szamócatermesztő készleteket is, a zsebes agyagcseréptől a lyukacsos műanyag zsákon át, a lyukacsos faépítményig, de saját magunk is barkácsolhatunk, szinte bármiből.

Ültethetjük a ház falára, a fészer ajtajára, kerítésre, kerítésbe, csatornára... Az újrahasznosítható tárgyak közt is nézzünk szét, mikor szamócáinknak ültetőedényt keresünk. Szóba jöhet a konzerv doboz, a műanyag vödör, a raklap és még a használt gumiabroncs is. 
 
Én eléggé utálom a gumiabroncs, mint virágtartó alkalmazását, de ezen a képen, amit az interneten találtam, a fehérre alapozott és virágokkal kifestett abroncsok, szamócákkal beültetve, kimondottan tetszenek.
Bevallom, nem próbáltam végig ezeket a lehetőségeket, de  tervezem, hogy tanodánk kis kertészeivel megvalósítsuk.

Holnap, május 7-én, a füvészkertben is szamóca ültetéssel kezdjük a kiskertész foglalkozást, egyelőre a klasszikus ágyásba ültetéssel.

Gyertek kis kertészek, ültessünk együtt szamócát, ágyásba, kaspóba, cserépbe, zsákba, zsebbe, konzerv dobozba, vödörbe, raklapba, kerítésbe, gumiabroncsba, MINDENHOVA.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...