2015. május 19., kedd

Elindult! Szamóca az Állatkertben

Elkezdődött a legújabb Szamóca projekt: a "Green Fingers", beültettük a mintakerteket az Állatkerteben.

A "GREEN FINGERS" - Fenntartható városi kertészkedés  a Climate KIC „Transition Cities” programjának része. A programot a Fővárosi Állat -és Növénykert együttműködésével, támogatásával kivitelezzük.

A pilot program keretében 3 mintakertet alakítottunk ki a Budapest XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 6.a kertészcsapatával a Fővárosi Állat -és Növénykert területén.

Ezek a mintakertek, másolhatóak, bármely iskolában kivitelezhetőek. A program célja, hogy követhető mintát biztosítsunk minél több iskola számára, ezért a kihelyezésre kerülő információs táblákon bemutatjuk a kivitelezés folyamatát és a gondozásukhoz egy rövid útmutatót.
Az alábbi mintakerteket ültettük be,  illetve gondozásba vettük:
1. Iskolai virágoskert (az Állatkert területén a fókákkal szemben)
2. Iskolai veteményeskert (az Állatkert területén a hangyászsün előtt)
3. Iskolai gyógynövénykert (az Állatkert területén a Pillangókert mellett)

A pilot programok célja, hogy a lebonyolításuk során megszerzett tapasztalatok által egy oktatási anyagot állítsunk össze. A tananyag 10-14 éves gyerekek oktatásával foglalkozó tanároknak szól. Módszertani útmutatót tartalmaz a diákok környezeti neveléséhez. Tapasztalatszerzésen alapuló, innovatív oktatási módszerrel, egy fenntartható, útra tereli a diákokat, mely tudás az életszemléletüket is hivatott megváltoztatni, környezettudatos felnőtteket formálva.

1. Készül a virágoskert: fehér begóniákat ültetett a kertész csapat
2. Készül a veteményeskert: 12 kiskertész 12 tő paradicsomot és 12 fészek futóbabot ültetett, így mindenki gondoskodhat a saját növényéről.


3. A gyógynövényes kertet a már szépen kifejlődött gyógy- és fűszernövényekkel gondozásba vették, vagyis kigyomlálták a gyerekek. Itt is minden kis kertésznek van saját növénye, amit fakanállal jelölt, melyre ráírta a növény magyar nevét. (és megtanulta a gyógyhatását).




Reményeink szerint a mintakertek kivitelezésével, és a módszertani tananyag összeállításával, (és széles körben való terjesztésével) megalapozzuk minél több iskolakert létrejöttét, a jövő generáció életszemléletének zöldítését.
Az Állatkert honlapján itt olvasható a programunk: http://www.zoobudapest.com/rolunk/hirek/szamoca-projekt-az-allatkertben

Ez a "Fenntartható városi kertészkedés"  programunk kimondottan városban élő gyerekeknek szól, vagyis ez egy úgymond kerti kaland az aszfaltrengetegben.
A programon résztvevő gyerekeknek megtanítjuk, hogy hogyan kertészkedhetnek a  balkonon télen-nyáron, vagyis, hogy mit tehetnek saját közvetlen környezetükben, hogy egy fenntartható környezettudatos életet éljenek. 

Köszönjük a Climate-KIC és a Fővárosi Állat-és Növénykert támogatását és a 
Hunyadi Mátyás Általános Iskola 6.a kertészcsapatának a részvételt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...