2015. február 4., szerda

Sivatagi felfedezők


bejegyezte: Tünde
Ha sivatagokat akarjátok felfedezni, csomagoljatok térképet, iránytűt, sok vizet, napernyőt, napkalapot, hálózsákot, napszemüveget és egy nyalókát.
      
Nappal nagyon meleg lesz, éjszaka meg nagyon hideg, vízzel ritkán fogtok találkozni. Ha szerencsétek van egy sivatagi oázisban megpihenhettek, és a fáról csipegethetitek a datolyát.

Na és ha kész a csomag, merre induljatok? A térképen vagy földgömbön keressétek meg a sárgás barnás foltokat,-nem lesz nehéz megtalálni, mert a föld 1/5 részét sivatagok borítják. És ha most elbizonytalanodtatok, hogy akkor merre is vegyétek az irányt, döntsön az, hogy milyen növényeket vagy állatokat akartok látni.

Mexikó és Arizóna az oszlopkaktuszok hazája, de vigyázat, a csörgőkígyó meg a madárpók is ott él! A mexikóiak leszüretelik az agávét és csapolnak belőle italt, a szálaiból pedig fonalat, kötelet zsákot szőnek. Délebbre haladva magasra nőtt kutyatejfélék állják utatokat.





 Az Afrikai Saharán átgyalogolnak a dromedárok, néha lelegelik a szerelemfűt, kakukkfűt, galacsinhajtó bogarakat kerülgetnek, és aztán megpihennek és feltöltik, vizes tartályukat egy oázisban ahol a datolyapálmák árnyékában szundikálnak is kicsit. És ha már Afrikában jártok, délre is utazzatok el, a Karoo sivatagban sok szép színes hagymás növény virágzik, egy kiadós eső után.
 
Ni csak itt a kavicsos száraz pusztában, egy szép mintás kavics, de nem lehet felemelni mert gyökeret vert. Puha és kövérke. Hiszen ez csak egy jelmez, hogy becsapja a legelésző állatokat, azt higgyék kő és ne falják fel.

Ha én jó messzire elutazhatnék, a Namíb sivatagba mennék, ott él egyik kedvencem, a Welwitschia. Több ezer évet is képes eléldegélni, fura, torz leveleivel, polipszerű kinézetével. A száraz, kopár sivatagban ő az egyetlen túlélő, mert ügyes trükköt talált ki, a tenger felől érkező levegőből beszívja a párát, így jut vízhez. A kicsit több vízzel ellátott helyeken Aloék és zuzmók zöldítik a tájat. Vigyázat, skorpió veszély!
Ha mégsem akartok messzire elutazni, gyertek el szombaton a Szamóca Kiskertész Klubba, a Füvészkert kaktuszházában és körbejárjuk együtt a sivatagokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...