2015. február 18., szerda

Húsevő növények



Kis kertészek, ne féljetek a húsevő növényektől!

Csak azért álcázták magukat félelmetes szörnyekké és a rovarokra fanyalodnak, mert nagyon éhesek voltak és muszáj volt kitaláljanak valami trükköt, hogy élelemhez jussanak. A tápanyag szegény mocsarak talajában vagy éppen a száraz kopár földben, melyben gyökereztek, semmi táplálékot nem találtak. Sőt, olyan húsevő is van mely fákon lakik, a trópusi erdőbe, neki aztán végkép nehéz dolga volt.

Vénusz légcsapója – a legnépszerűbb!



Az első “barbatrükk” az volt, hogy leveleiket átváltoztatták kancsókká, kürtökké, vagy ragacsos mirigyeket növesztettek rajtuk. Aztán, ha így sem érkeztek a látogatók, a finom falatok, elkezdtek illatos nektárt árasztani – beparfümözték magukat. Na, erre már elkezdtek szállingózni a gyanútlan muslicák, legyek, szitakötők, hangyák és hát egyik beleragadt a mázba, másik beesett a kancsókába vagy a kürtbe, szóval pórul jártak. A kis éhes növénykék meg végre jóllaktak és örömükben virágozni is elkezdtek

Hízóka - a kedvencem J


Néha, egy szitakötő után vadászó béka , vagy egy céltalanul császkáló meztelen csiga is bele tud esni egy nagyobb kürtvirágba vagy kancsókába és ….hát igen, nagy árat fizet a figyelmetlenségért.






Antarktisz kivételével, a világ minden táján élnek húsevő növények, még Magyarországon is. Kirándulásaid során a, természetben találkozhatsz Aldrovandával, rencével ( tavakban), harmatfűvel. Semmiképp sem vidd haza őket, csak ott szeretnek lakni ahol találod őket, az az otthonuk!



Aldrovanda


Kereklevelű harmatfű




Rence



Remélem kíváncsi lettél, mik ezek a húsevő növények. Tarts velünk szombaton a Szamóca kiskertész klubba. Hozzál magaddal nagyítót, hogy megnézhesd, mit esznek ebédre a füvészkerti húsevő növények. Ha eljössz, ültethetsz magadnak egy kis húsevőt, hogy otthonodban is megfigyelhesd, hogyan szerez magának eledelt.


Várunk szeretettel,
bejegyezte Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...