2015. február 3., kedd

3+1 februári kiskertész feladat


1. Magvetések

Nemsokára jön a tavasz, lehet vetni a magokat, de még pár hét türelem. 

 A paradicsomnak 8 hét kell míg a magból ültethető palánta lesz.
Április vége, május eleje előtt ritkán lehet kiültetni a palántákat a kertbe, így február végén vethetitek a magokat.

Ha nem bírjátok magatokban legyűrni az azonnali kertészkedés vágyát, most mégis fogjátok vissza, és ne vessétek el most rögtön a magokat, mert biztos nem szeretnétek megnyúlt, fényhiányos palántákkal beültetni a veteményest.






2. Konyhai maradékok hajtatása
Most inkább neveljetek új növényeket a konyhai maradékokból az ablakpárkányon. Sok olyan növény van, aminek a levágott alsó részéből (ami a konyhából a kukába vagy a komposztra kerül) új növény nevelhető. Ilyen a saláta (leginkább a római fajta) és a zöldhagyma is.
A levágott növénydarabkát ( alsó levéltorzsa, hagymánál jó ha gyökeres) tegyétek kevés vízbe az ablakpárkányra, világos meleg helyre és megfigyelhetitek ahogy új leveleket hajt. Fontos: csak kevés víz kell az edénybe, hogy csak a legalsó részük álljon a vízben, ha megitták, pótoljátok.

3.Zuhany szobanövényeknek
A nyáron kint nyaraló, télen bent telelő szobanövényeitek biztos örülnének egy portalanításnak. Nyáron, kint a kertben vagy a teraszon néha lemossa őket az eső, vagy az öntözőkannából kapnak egy kis fürdővizet, de télen is portalanítani kell akárcsak a bútorokat. Nem kell fényesre suvikszolni, levélfénnyel befújni, csak egy puha törlőkendővel letörölgetni. Ha a cserépméret is engedi  tegyétek be a zuhany alá egy kis pancsolásra. Csak óvatosan (oldalra fordítva), hogy a földet ne mossátok ki. Figyelem! nem szeretik a forró vizet, se a túl hideget, olyanra állítsátok be, ami nektek is kellemes épphogy csak langyos...(szoba-hőmérsékletű).



+1 Kísérlet
Virágfestés
Fessetek virágot és megfigyelhetitek hogyan működnek a növények.
Vegyetek 3 szál fehér szegfűt (vagy krizantémot, gerberát).

Tegyétek ételfestékes vízbe.

A látható eredményre legalább egy napot várni kell. Megfigyelhetitek a víz útját, vagyis, hogy mi történik mikor meglocsoltok egy növényt.
Jó kertészkedést!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...