2013. október 27., vasárnap

Fűben-fában orvosság


Gyógynövényes foglalkozás egy budai gyermekotthonban
Rendezvény időpontja: 2013. október 5.
Résztvevők: óvodások (3-7 év), kisiskolások (7-12 év), kamasz lányok (14-18 év)

A gyerekotthonban egészségnapot tartottak és erre egy másik közeli gyerekotthonból is eljöttek a gyerekek. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében, hogy ismerjék meg a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket és, hogy ezt hogyan tudják hasznosítani a mindennapjaikban.
Négy külön csoportban korosztályok szerint jöttek a Szamóca kiskertész tanoda gyógynövényes foglalkozására. Minden korosztálynak megpróbáltuk a saját befogadóképességük szerint adagolni az ismereteket, de a gyógytea kóstolás, iszogatás minden programba belefért.
A foglalkozás helyszínéhez egy csoportszobát kaptunk, amit berendeztünk szemléltető anyagokkal, vagyis gyógynövényekkel: csipkebogyóval, zsályával, levendulával, cserepes mentával, citromfűvel és sok sok szárított gyógynövénnyel, amit szagolgathattak, morzsolgathattak.
Az óvodás csoportok (2 óvodás csoport volt) összeállítottak egy megfázásra való gyógynövénykeveréket. Azzal kezdték, hogy hajtogattak egy papírtasakot és kidekorálták saját ízlésük szerint, hogy ne tévesszék össze. A tasakokba tettek mentát, bodzát, kamillát, hársfát és csipkebogyót. A gyerekek felismerték a bodzát, a kamillát és a mentát is. Közösen elkészítették ezt a keveréket és jóízűen elfogyasztották. Megtanulták ezeknek a gyógynövényeknek a gyógyhatásait és eltették a keveréket, hogy ha megfáznak legyen mivel kikúrálni. Kaptak egy színezőt is, amin egy teás kancsót, aranyos teáscsészékben gőzölgő teával kellet kiszínezni.
A kisiskolás gyerekek is elkészítették a saját gyógynövénykeveréküket megfázásra és elraktározták a saját kézzel készített kis papírtasakjaikba. Ők is megismerkedtek a kamilla, menta, zsálya, citromfű, bodza, csipkebogyó és hársfa gyógyhatásaival. Elkészítették közösen a teát, a gyógynövényeket leforrázták és hagyták állni 5 percet, mielőtt elfogyasztották.
Készítettek egy sebgyógyító olajat körömvirágból. Frissen szedett körömvirágot bébiételes üvegekbe tettek és hidegen sajtolt napraforgó olajjal leöntötték, annyira, hogy ellepje az olaj a virágokat. Kaptak egy használati útmutatót, melyre ráírtuk, hogy 2 hétig hűvös helyen kell álljanak a virágok az olajban, majd le kell szűrni és lehet is használni. Sebekre, zúzódásokra, karcolásokra kiváló.
Az utolsó csoport a kamasz lányok csoportja volt. Velük finom gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesített gyógyteát készített Tünde, amit megtanultak szépen tálalni. A pipacsos porcelán teáskészletet használták a tálaláshoz. Együtt elkészítették a fahéjas teakeveréket és a szépen megterített asztalon feltálalták és teasüteménnyel elfogyasztották. Készítettek még egy levendulás körömvirágos arclemosót is, amit ki is próbáltak.
A megismert gyógynövényeken kívül megtanulták, hogy nem csak a bioboltokban lehet gyógynövényeket beszerezni, hanem begyűjthetők saját környezetükből vagy kirándulásaik alkalmával. A gyerekotthon udvarán és a közeli parkban is számtalan gyógynövény volt amiről nem is tudtak: hársfa, diófa, bodza, mogyoró csak be kell gyűjteni a megfelelő időben és lehet használni, ha ismerik a gyógyhatásait.

 A rendezvény a MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT (MNVH) elnökségének döntése alapján, annak jóváhagyásával szakosztályi keret támogatásával valósult meg a KÖZÖSSÉGI TANULÓKERT HÁLÓZAT programon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...