2013. július 30., kedd

Tündérkertbe tündérfű és magyar fűszerek

TÜNDÉRFŰ
A tündérfű nem csak a tündérek tápláléka, hanem a rozmaringként ismert fűszer, amit már nagymamáink is használtak ételek ízesítésre. (Csak azt nem tudom, hogy hol teleltették, mert nálam rendszeresen kifagy...)

KÖRÖMVIRÁG
SZUROKFŰ

ROZMARING
Őseink erdőn mezőn járva sokféle vadon termő fű-fa-virágot begyűjtöttek  és ételeikbe belefőzték. Némelyiket illatáért, másikat az ízéért, harmadikat a színéért, negyediket mert rájöttek, hogy ha belefőzik, akkor nem fáj a pocakjuk, akkor se ha jól teletömték....






Begyűjtötték a hazánk területén vadon növő növényeket mint a medvehagyma, kakukkfű, kömény, kapor, komló, petrezselyem, zeller, lestyán, mezei sóska, angyalgyökér, citromfű, turbolya, torma, koriander, mezei zsázsa
virágokat: ibolya, körömvirág, pipacs, rózsaszirom, cickafark, sarkantyúka, kamilla, veronika és 
gyümölcsöket: áfonya, ribizli, galagonya.  

TÁRKONY

Honfoglaláskor a nyereg alatt hozták kedvenceiket, hogy ne kelljen megváljanak a megszokott ízektől, ilyenek a tárkony és a csombor (borsikafű). Így a tárkonyos csirkeragú levest valószínűleg már az 1000 évvel ezelőtt élő gyerekek is szerették.






CSOMBOR
Saját gyermekeink kedvenc eledeleinek ízesítőit a szurokfűt (oregánó) és a bazsalikomot is régóta használja a magyar konyha. Jóval régebb óta mint, a mindenki által tipikus magyar fűszerként ismert  paprikát, ami csak kb. másfél évszázad óta terjedt el Európában.
BAZSALIKOM





Ültessünk gyermekeinkkel  fűszerkertet egy balkonládába.  Tegyünk bele bazsalikomot és szurokfűt is, hogy a pizzára és a milánóira, a konyhaablakból tudjuk szüretelni a friss, ízletes hajtásokat.

KAPOR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...