2013. június 19., szerda

Szamóca tanácsai a menta és citromfű gondozásához



Kedves kiskertész!

Remélem ízlett a limonádé, amit a Füvészkertben szürcsölgettél a kemény kertész munkák elvégzése után. Ha otthon is szeretnél ilyen limonádét készíteni, bármikor megteheted, ha Szamóca tanácsait megfogadva gondozod a hazavitt növénykédet.




Biztos emlékszel, hogy Szamóca segítségével (jelen esetben Tünde) mentát vagy a citromfüvet ültettél. A kis papírcserépbe, amit hazavittél, bebujtattál egy zöld ágacskát, aminek volt egy kis gyökere, de levele nem volt, mivel közösen visszavágtuk, és abból készült a limonádé.

Ezt a kis cserepet a kikandikáló ágacskával tedd a balkonodon vagy a kertedben egy árnyékos helyre és naponta locsoljad, kánikulában naponta többször is. Locsolás előtt ellenőrizd kezeiddel, hogy nedves-e a föld a cserépben. Ha a kis ágacskád kihajtotta levélkéit, cseréppel együtt ültesd be a földbe a kertedben, vagy a teraszon egy balkonládába, nagyobb cserépbe. Most már ültetheted napos helyre is, szereti a napot. Itt is locsolgassad naponta.

Ha már elmúltak a nagy melegek, vagy meguntad a sok limonádét, és növénykéid még rendületlenül nőnek, leveleket hajtanak, szedd le a leveleket és szárítsd meg. Egyenként szedegesd le a levélkéket a szárról és terítsd ki egy papírra. Amíg megszárad (3-4 nap) hagyd a szobádban, így érezni fogod a jó illatát. Úgy tudod ellenőrizni, hogy mikor száradt meg, hogy megpróbálod kezeiddel összemorzsolni. Ha ujjaid között pici darabokra törik és kezed száraz és tiszta marad, akkor megszáradtak a levelek. Összegyűjtheted a papírról és egy befőttesüvegbe zárhatod.: elkészült a menta teádhoz a teafű. Téli estéken iszogathatod a jó meleg menta vagy citromfű teádat és büszke lehetsz rá, hogy te nevelted, saját kezeddel gondoztad.

Ha gyengélkedik a növénykéd, nem akar levélkéket hajtani, vagy bármi más kérdésed van, mentával, limonádéval, kertészkedéssel kapcsolatban,  írjál Szamócának, válaszolni fog.

Jó kertészkedést, finom limonádét!

Szamóca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...