2013. június 20., csütörtök

Szamóca tanácsai az égig érő paszuly (futóbab) gondozásához


Kedves kiskertész!

Tudod-e, hogy mi a paszuly, és mekkorára nő?
Ha részt vettél azon Szamóca tanodás foglalkozáson, mikor babot bujtattunk papírcserépbe, akkor bizonyára tudod a választ.
Ha nem ismerős a paszuly, a megfejtéshez nézd meg Az égig érő paszuly népmesét (kattints a címre).

Most, hogy már tudod, hogy ez a futóbab és nagyon-nagyon magasra nő, segíts neki, hogy elérje az eget.

A kis papírcserepet, amiből gyorsan kibújtak a növénykék, ültesd be a kertedben a földbe, vagy a teraszodon egy balkonládába vagy nagy cserépbe. Kertész lapátoddal ássál neki egy akkora fészket, ahova cserepestől kényelmesen belefér. Jó puha fészket készíts neki egy napsütötte helyen. Ha beköltöztetted, tegyél a tövéhez egy kis földet, és óvatosan nyomkodd meg, simítsd el a földet a növénykéd körül, és locsold be jól.

 Keress neki támasztékot: egy nagy faágat vagy bambuszpálcát szúrjál le a növénykéd mellé, hogy tudjon elindulni az ég felé. 
Locsolgassad, figyelgessed nap mint nap. Meglátod, ha vizet és napot kap, úgy elindul, hogy meg se akar állni. Nagyon okos növény, a karót (a faág vagy bambuszpálca, amit a földbe szúrtál támasztéknak) úgy megtalálja, mintha látná, hogy hol van, és felkapaszkodik rá. Addig csavaródik a karóra, amíg az véget nem ér, és onnan folytatja tovább az ég irányába: felkapaszkodik a közelben levő bokorra, fára, fészerre, háztetőre és ha a teraszra tetted, akkor valószínű a felső szomszédhoz is bekopogtat.
Hamarosan megjelennek a virágok mindenféle színben: fehér, lila, piros... Most már csak egy tennivalód maradt a locsoláson kívül: szüretelni kell!

Futóbabod folyamatosan hozza a zsenge kis zöldbabokat, így ha szereted a zöldbabot, folyamatosan kell szüretelni. Ha látod, hogy van a növényeden egy főzeléknyi zöldbab, akkor nekiállhatsz leszedegetni. A hüvelyeket egyénkét, óvatosan próbáld meg letörni, hogy növényed ne sérüljön, hogy majd a következő főzelék adagot is felnevelje.
Ha nem szereted a zöldbabot, de a csülkös bablevest annál jobban, akkor hagyd beérni a babszemeket. Ha a hüvelyek meghíztak, kidudorodnak benne a babszemek, és a hüvely elszáradt (ha megfogod, könnyen széttörik, morzsolódik), akkor elkészült a bableves alapanyag, már csak ki kell bontani. A száraz hüvelyekből ki kell szedegetni a babszemeket, de ez már könnyű feladat egy olyan kis kertésznek, aki sikeresen felnevelt egy futóbabot.

Jó étvágyat a bableveshez! Küldjetek képet Szamócának a futóbabról, és ha tudjátok, mérjétek meg, hogy mekkorára nőtt, de gyanítom, hogy ez nem fog sikerülni, mivel nincs égig érő mérőszalag.

Jó kertészkedést! Szamóca

Láttatok-e futóbabot,
piros babot, fehér babot,
mit Bors néni felfuttatott?
Babot futtat karóra,
karján van egy kar-óra,
azon méri hány perc alatt
fut a bab a karóra.
Piros bab,
fehér bab,
de legszebb a futóbab.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...