2015. március 4., szerda

Magas ágyások

Ha a naptárt nézzük itt a tavasz. Ha kinézek a kertbe még kicsit szürke, kicsit borús, kicsit hideg, de már egyértelmű jelei láthatóak a tavasznak: kinyíltak a krókuszok és a téli jázmin is teljes virágba borult.
Az idén magas ágyásokba költözik a veteményesünk, mert a homokot nem sok növény szereti. Hiába dúsítottuk komposzttal, termőfölddel, az eső és az öntözővíz ezt hamar bemosta a homokba és maradt az, ami eredetileg is volt: homok.

Ezért az idén változtatunk: már készülnek az ágyáskeretek (újrahasznosítok vmi bontásból maradt faanyagot) és az aljára kartondobozok kerülnek, hogy a föld amit beletöltök, ott is maradjon legalább őszig.

A magas ágyások előnye, hogy ott is lehet veteményeskertet ültetni, ahol nincs erre alkalmas termőföld. A 30 cm magas ágyáskeret letehető akár betonra, aszfaltra is (iskola és óvodakertek esetében is kiváló), kibélelni egy geotextiliával, feltölteni földdel és lehet vetni a magokat...

Gyerekekkel közös kertészkedéshez is ideális: könnyen tudnak dolgozni benne és nem kell attól tartani, hogy véletlenül kitaposódnak az elültetett növénykék.

Nekünk a szamóca Kiskertész Tanodában a Füvészkertben nagyon beváltak az  1x1 m 30 cm magas ágyások. Kivitelezésük egyszerű: a négy sarkában 4 cölöp van leverve a földbe és azokhoz vannak csavarozva a deszkák.

 A Pinterest oldalunkon: itt még rengeteg ötletet találtok magas ágyásokra és kivitelezési útmutatók is vannak.  Az alábbi képek forrása is ugyanott.

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...