2015. március 5., csütörtök

3+1 márciusi kiskertész feladat

1. Ágyások, dézsák előkészítése:
 Jön a tavasz, megy tél: itt az ideje előkészíteni az ágyásokat, ültetőedényeket., hogy legyen mibe szórni a magokat.
Ha a teraszon kertészkedtek töltsétek meg földdel a balkonládákat. Jó mély ládákat keressetek, hogy legyen helyük terjeszkedni a gyökereknek. Mozgatásukhoz kérjétek szüleitek segítségét, ne cipekedjetek. Amennyiben nagyobb növényeket (paradicsom) is berajzoltatok a veteményeskert tervetekre, akkor dézsákat és nagyobb agyagcserepeket is készítsetek elő.



Első lépésként távolítsátok el a bennük található sütkérező macskákat és töltsétek meg földdel.
A balkonkertészkedéshez ideálisak a zöldséges ládikák is. Nálunk a téli narancs és mandarin szezonból szokott ilyen maradni.
Ha magas ágyásban gondolkoztok, akkor ötleteket itt találtok.
 A magas ágyások előnye, hogy ott is lehet veteményeskertet ültetni, ahol nincs erre alkalmas termőföld. A 30 cm magas ágyáskeret letehető akár betonra, aszfaltra is (iskola és óvodakertek esetében is kiváló), ki kell bélelni egy geotextiliával, feltölteni földdel és lehet vetni a magokat... Gyerekekkel közös kertészkedéshez is ideális: könnyen tudnak dolgozni benne és nem kell attól tartani, hogy véletlenül kitaposódnak az elültetett növénykék.

2. Magvetések bent ablakpárkányon: paradicsom, paprika, padlizsán
Ha saját nevelésű palántákat  szeretnétek a veteményeskertbe, akkor pont most kell elvetni a magokat. Vethetitek tojástartóba is vagy akár wc papír gurigából hajtogatott cserépbe vagy készen kapható papírcserépbe is. Ezeknek közös jó tulajdonsága, hogy lebomlanak, így átültetéskor vagy a palánták kiültetésekor cserepestől kerülhetnek a helyükre.

3. Fűszerkert a konyhaablakban: bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kapor, kakukkfű 
Egyre hosszabbak a nappalok, többet is süt a nap, így  bátran kísérletezhettek a saját fűszerek benti nevelésével. A magvetéskor nagyon figyeljetek, hogy állandóan nedves legyen a föld, mert sajnos elég csak egyszer kiszárítani. 
Párás környezetben könnyebben csíráznak a magok és könnyebb is nedvesen tartani a földjüket. 
A Szamóca boltban kapható mini fűszernevelő üvegházzal is próbálkozhattok. 6 fűszert nevelhettek fel a benne levő agyagcserepekben. Ne felejtsétek el szellőztetni is az üvegházat és ültessétek át őket, ha kinőtték a cserepeket.

+1 Húsvétra zsázsa tojáshéjban
Húsvét előtt 5 nappal is elég elvetni a magokat hogy elkészüljön a dekoráció. A tojáshéjakat mossátok ki töltsétek meg földdel és szórjatok rá zsázsa magokat, jó sokat. Takarjátok vékony réteg földdel és óvatosan locsoljátok meg. Amíg kicsíráznak takarjátok le egy papírral, hogy maradjanak sötétben. Ez kitűnő és ehető dekoráció lesz a Húsvéti asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...