2014. február 28., péntek

Kiskertészek kedvence: a zöldborsó


 A zöldborsó MOST már vethető!! Már ha eláll végre az eső... Készíthetitek a szerszámokat, ásót, gereblyét, magokat és kezdődhet az ehető kert kialakítása, indulhat a kis kertészek kerti kalandja.



Apám szerint a zöldborsó  nem tartozott az ehető növények kategóriájába, de az étkezési szokások annyira változtak,  hogy ismerős családok körében 2 kislányt is ismerek, akik imádják a zöldborsót. Ők a Borsószem királykisasszonyok (nem kényességük, hanem zöldborsó imádatuk miatt).

A zöldborsó nem csak a Borsószem királykisasszonyok kedvenc eledele, hanem a gyerekkel kertészkedés egyik alapnövénye is, az alábbi tulajdonságai miatt:

- könnyen megfogják a gyerekek a jó nagy szemeket
- nem kényes: talajban nem válogat, megterem szinte bármilyen talajon, de a tápanyagban gazdag termőföldet meghálálja
- balkonon is termeszthető: legalább 30 cm átmérőjű cserépbe kerüljön
- akkor is számíthatunk termésre, ha nem az előírt sortávolságot, tőtávolságot tartjuk, hanem a kis kertészek készítik a puha kis fészket és minden fészekbe beszórnak pár magocskát és gondosan betakarják jó vastag föld paplannal (5-6cm)
- hidegtűrő növény: ahogy elolvad a hó és kiszabadulnak a kis kertészek a kertbe kezdhetik is a borsó vetést, ezzel kezdődnek a kiskertész feladatok a kertben
- a bőséges termés biztosításához mindenképpen napos helyre kerüljön
- a magas fajtákból sátor is készíthető a kis kertészeknek: jó tudni, hogy nem tekeredik mint a bab, hanem kacsokkal kapaszkodik, ezért a sátorkészítéshez a karókra kötözzünk körbe zsinórt és erre rákapaszkodik
- viszonylag hamar lehet szüretelni (kb 11 hét)
- könnyű feladat és jó móka leszedegetni, kibontogatni a hüvelyeket
- nagyon FINOM: nyersen, főzve, párolva, fagyasztva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...