TÜNDÉRFŰ |
HA olyan fűszereket szeretnétek, amiket elődeink is használtak, akkor az alábbiakkal próbálkozzatok:
A tündérfű nem csak a tündérek tápláléka, hanem a rozmaringként ismert fűszer, amit már nagymamáink is használtak ételek ízesítésre. (Csak azt nem tudom, hogy hol teleltették, mert nálam rendszeresen kifagy...)
KÖRÖMVIRÁG |
SZUROKFŰ |
ROZMARING |
Őseink erdőn mezőn
járva sokféle vadon termő fű-fa-virágot begyűjtöttek és ételeikbe
belefőzték. Némelyiket illatáért, másikat az ízéért, harmadikat a
színéért, negyediket mert rájöttek, hogy ha belefőzik, akkor nem fáj a
pocakjuk, akkor se ha jól teletömték....
Begyűjtötték a hazánk területén vadon növő növényeket mint a medvehagyma, kakukkfű, kömény, kapor, komló, petrezselyem, zeller, lestyán, mezei sóska, angyalgyökér, citromfű, turbolya, torma, koriander, mezei zsázsa
virágokat: ibolya, körömvirág, pipacs, rózsaszirom, cickafark, sarkantyúka, kamilla, veronika és
gyümölcsöket: áfonya, ribizli, galagonya.
TÁRKONY |
Honfoglaláskor a nyereg alatt hozták kedvenceiket, hogy ne kelljen megváljanak a megszokott ízektől, ilyenek a tárkony és a csombor (borsikafű). Így a tárkonyos csirkeragú levest valószínűleg már az 1000 évvel ezelőtt élő gyerekek is szerették.
CSOMBOR |
Saját gyermekeink kedvenc eledeleinek ízesítőit a szurokfűt (oregánó) és a bazsalikomot is
régóta használja a magyar konyha. Jóval régebb óta mint, a mindenki
által tipikus magyar fűszerként ismert paprikát, ami csak kb. másfél
évszázad óta terjedt el Európában.
BAZSALIKOM |
Ültessünk
gyermekeinkkel fűszerkertet egy balkonládába. Tegyünk bele
bazsalikomot és szurokfűt is, hogy a pizzára és a milánóira, a
konyhaablakból tudjuk szüretelni a friss, ízletes hajtásokat.
KAPOR |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése