2014. március 20., csütörtök

Zöldséges és gyümölcsöskert őshonos növényekkel




Mit ültessen a kiskertész a veteményesbe?

Ha olyan növényeket szeretnétek nevelni, amelyek saját kontinensünkről származnak akkor az alábbiakat ültessétek:

SALÁTA: ültethettek fejeset, fodrosat, nem fodrosat, pirosat, zöldet, rómait, tölgylevelűt, jégsalátát és a képen látható nagyon szép rózsára hasonlítót...

Ültessetek SÓSKÁT: nagyon finom nyersen megrágcsálni

Ha szeretnétek, hogy a veteményes szép is legyen, ne csak finom vessetek céklát is. Aranyos mini céklákat is lehet már vetni. Szép piros gumójával színesíti az ágyást is, de nagyon finom és sokáig tudjátok a kamrában is tárolni. (ehető a levele is)

A káposzta is őshonos Európában, de nehéz becipelni a kertből a súlyos káposztafejeket, így inkább próbálkozzatok a KELBIMBÓVAL. Ez egy miniatűr káposzta és valószínűleg Belgiumból származik. A pici káposztafejeket csupa móka leszedegetni és ugyanolyan móka megenni...

A kelkáposzta egy fajta zöld káposzta, valószínűleg olasz eredetű. A kelkáposzta főzelék alapanyaga, de ha nem szeretitek, akkor inkább ne tegyetek a kertbe, hogy maradjon több hely a sárgarépának.

A nyuszik eledele is kontinensünkről származik és fütyülni is megtanulhattok tőle...
Könnyű nevelni és az ősszel betakarított termést elraktározhatjátok télire, akár a mókusok. A télen elfogyasztott sárgarépák felső csonkjából az ablakpárkányon új növényt nevelhettek, ami jó kerti móka a téli kertészkedésmentes hónapokban.

A torma is őshonos Európában, de ezt inkább vegyétek meg a piacon, mert kiásni egy tormát, az nem kis kertésznek való feladat. A reszeléséhez is védőfelszerelés, vagy minimum egy búvárszemüveg szükséges.

És végül (de egyáltalán nem utolsóként) ültessetek SZAMÓCÁT! Ez gyümölcs, de nem baj, úgy is ott a helye minden kiskertész veteményeskertjében. 

Hogy mibe tudtok szamócát ültetni azt ITT megtaláljátok.
Jó kertészkedést!


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...