2013. november 3., vasárnap

Tanulókert programsorozat

Lezajlottak a  KÖZÖSSÉGI TANULÓKERT HÁLÓZAT program részeként tartott foglalkozásaink, melyre a támogatást a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattól kaptuk.


Magos foglalkozás a Füvészkertben

 

 Résztvevők: 3-10 éves gyerekek
A rendezvény célja az volt, hogy megismertessünk a gyerekekkel különféle magokat és betakarítási módszerüket. A Füvészkertben létesített biokertünkben  begyűjtötték az olyan beérett terméseket, amiből magokat lehetett szedni: babot, uborkát, büdöskét, körömvirágot.  
A begyűjtött büdöske magokból maggolyót készítettek. 


Földel kevert agyagból gyúrtak egy golyót és belegyúrták a büdöske magokat. A maggolyót hazavitték, megszárítják és majd tavasszal valahol eldobják vagy beteszik a balkonládába.


A magyarság virágai és tulipánhagyma ültetés


Résztvevők: 3-10 éves gyerekek
A rendezvény célja az volt, hogy megismertessünk pár olyan virágot, amit a magyar kultúrához lehet kötni, olyanokat, amiket könnyen felismernek és megjegyeznek a gyerekek.
A magyarság virágait keresve a kis kertészek bebarangolták  az egész Füvészkertet. Kacskaringós utakon, patakon átívelő hídon, dombon fel, völgyön le jártak. Ahol találtak olyan virágokat, amiket őseink is nevelgettek leszúrtak egy magyar zászlót. Jó sok helyre került zászló: a rózsákhoz, krizantémokhoz, kövirózsákhoz. A kövirózsa ismerősen hangzott, sok kis kertész fülfájását kikúrálták már a cseppjeivel...

 

Diós foglalkozás óvodásoknak a Füvészkertben 

 

Résztvevők: A kőbányai Kiskakas óvoda 25 kis óvodása
A diófa megismertetése, a termés kóstolása, betakarítási módszer megismertetése, termésből kézműves alkotás készítése 

A Füvészkertben egy nagyon nagy fekete diófa van, melyről a termések pont most hulltak le a földre. Az óvodások felszedegették a földről a diókat, kibontották a külső zöld burokból és kosarakba, vödrökbe gyűjtötték. Míg gyűjtögettek megismerkedtek a dióval kapcsolatos tudnivalókkal: milyen sokáig él egy diófa, milyen nagyra nő, hogy a fekete dió fogyasztásra alkalmatlan, de nagyon szép ékszerek készülnek belőle. Megtudták, hogy a dió gyógynövény is, nagyon sok jótékony hatása van, de ugyanakkor alatta nem fejlődik más növény.

 

Fűben fában orvosság: gyógynövényes foglalkozás egy budai gyermekotthonban


Résztvevők: óvodások (3-7 év), kisiskolások (7-12 év), kamasz lányok (14-18 év)
A rendezvény célja az volt, hogy bemutassuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében, hogy ismerjék meg a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket és, hogy ezt hogyan tudják hasznosítani a mindennapjaikban.
A megismert gyógynövényeken kívül megtanulták, hogy nem csak a bioboltokban lehet gyógynövényeket beszerezni, hanem begyűjthetők saját környezetükből vagy kirándulásaik alkalmával. . Megtanulták, hogy a szűk környezetükben található szinte minden fűben-fában orvosság van, csak be kell gyűjteni a megfelelő időben és lehet készíteni a gyógyteát, ha ismerik a gyógyhatásait.
Bővebben: http://szamocakertesztanoda.blogspot.com/2013/10/fuben-fabanorvossag-gyogynovenyes.html


A rendezvények a MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT (MNVH) elnökségének döntése alapján, annak jóváhagyásával szakosztályi keret támogatásával valósultakmeg a KÖZÖSSÉGI TANULÓKERT HÁLÓZAT programon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...