2013. augusztus 18., vasárnap

Gyomnövények/gyógynövények


 Gyógynövények úton-útfélen

Tipegő gyermekemet kivittem a játszótérre, ahol leragadtunk a homokozónál, mivel nagyjából még csak azt tudja rendeltetésszerűen használni. A homokozó mellett, ahol naponta jó sok gyermek megfordul, egy szépen virágzó cickafark volt (még a mostani szárazságot is kibírta).

Gyermekem négykézláb haladva a homokozóban mogyorókat gyűjtött, így vettem észre, hogy egy török mogyoró alatt üldögélünk. A mogyoró még éretlen volt, de a csoportosan növő sallangos szőrökkel borított alma nagyságú termés jó játéknak tűnt. Haza is vittünk jó párat, borzos kis tündérek feje lesz belőle, ha majd találunk hozzá passzoló testet.

A cickafarkot nem bántottuk, hadd virítson tovább. Hátha más Anyukában is így tudatosul, hogy a gyógynövényeink valóban úton-útfélen nőnek, és kis kertészeinkkel jártunkban-keltünkben be tudjuk gyűjteni a házi patika alap gyógynövényeit.





Én elég sok cickafarkot használok, az elfogyasztott mennyiség alapján a bodza után következik a sorban. Adom a gyermeknek, macskának, férjemnek, és én is iszom, áztatom, öblögetem, borogatom, kenem...vagyis nálunk mindenki kap belőle, minden formában...
A mogyorót mint gyógynövényt még nem próbáltam, de használják levelét is, kérgét is és az összetört mogyoró mézzel és borssal jó a náthára és köhögésre.

Aki a belvárosban lakik és onnan csak ritkán tud kimozdulni, az is begyűjtheti a következőket:
csipkebogyó, vadgesztenye, csalán,  bodza, hárs, homoktövis. Ezek parkokban, temetőkben is tömegesen nőnek.















A pipacs a leglátványosabb bizonyítéka annak, hogy a gyomnövény is lehet gyógynövény. A búzatáblák rettegett gyomnövénye, a valóban úton-útfélen, árokparton, autópálya mentén növő pipacs szirmai hurutoldó hatásúak. Főzetével szemgyulladást kezelnek. Szirmait egyenként felfűzve száríthatjuk, ami jó móka lehet gyermekünknek.

Ha körülnézünk a lakásunkhoz legközelebb levő parkban biztos találunk pár gyógynövényt. A fenyő  fiatal ághajtásaiból teát készíthetünk idült hörghurut ellen, a homoktövis sok C vitamint tartalmaz...csak arra kell figyelni, hogy nagyon poros vagy kutyák által látogatott helyekről ne gyűjtsünk be semmit.

Végül pedig mi mással fejezhetném be mint a szamócával. Az erdei szamóca, amit ugyancsak begyűjthetünk jártunkban keltünkben, már ha erdőben járunk, vasban és káliumban gazdag. Értékes táplálék vérszegénységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedőknek. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, és hűsíti a leégett bőrt. 

Ha kilépünk a kapunkon, mindegy, hogy jobbra indulunk vagy balra, biztos találunk gyógynövényeket, csak be kell gyűjteni (lehetőleg tiszta helyről) és lehet készíteni a gyógyteát.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...