2013. augusztus 16., péntek

Pillangószelídítés

A cirkuszi mutatványok közt még nem hallottam pillangószelídítésről, de ajánlani fogom, hogy  tegyék be a műsorba. Csak egy problémája lehet a fellépésnek, hogy nem vezényszóra működik, hanem akkor, amikor épp kedvük van hozzá...



Nálunk a kertben laknak, és családunk tagjaira úgy rászállnak, mint régi ismerősökre, gyermekem legnagyobb örömére. Követnek, és ha fotót szeretnénk készíteni, hosszú percekig mozdulatlanul pózolnak.



Az interneten több helyen részletesen megtalálhatjuk, hogy milyen növényeket kell ültessünk, hogy pillangókat csalogassunk a kertünkbe, most nem fogom felsorolni, csak azt szeretném leírni, hogy mi mivel érdemeltük ki barátságukat.

Minden bizonnyal szeretik, ha van a kertben sűrű bozót, ahova elbújhatnak, nedves, vizes hely ahol ihatnak, nektártermő virágok a pillangóknak, leveles gazdanövények a hernyóknak. Ami a legfontosabb, ha pillangókat szeretnénk látni a kertben, de ez gondolom egyértelmű, hogy ne használjunk rovarirtót.

A fehér virágú nyári orgonát nagyon szeretik, naponta többen látogatják. Szeretik a színes virágainkat, a rengeteg bársonykát, rézvirágot, dáliát. A menta nagyon elszaporodott nálunk, annak ellenére, hogy folyamatosan készítem belőle a limonádét, állítólag örülnek neki a pillangók. A virágzó loncot is szokták látogatni. Vannak pistikéink is, de nem vettem észre, hogy hatással lenne a pillangókra, de a kertünk előtt levő hársfának minden bizonnyal jó hatása van. Egy évben tömegesen ellepték, talán több százan is egyszerre, de ez csak egyszer fordult elő. Azóta csak egyéni látogatóink vannak, de nagyon barátságosak.
Ha megtetszett az ötlet és mégis pillangószelídítéssel szeretnétek fellépni a cirkuszban, akkor tapasztalataim alapján azt tudom javasolni, hogy ültessetek sok-sok színes virágot, sűrű bokrokat és  ássatok egy gödröt, amit töltsetek meg vízzel, és mérete alapján kerti tónak vagy madáritatónak nevezhettek el. A kerti tó partjára ültessetek: palástfüvet, levendulát, facéliát, bugatölcsért, kúpvirágot, varjúhájat, cickafarkot, haranglábat...így minden bizonnyal meglátogatnak a pillangók.
Sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...